Als eerste profclub in Nederland committeert PSV zich aan amputatievoetbal. Dat maakte algemeen directeur Toon Gerbrands, tevens bestuurslid van de PSV Foundation maandag bekend op de nieuwjaarsreceptie van PSV.
Amputatievoetbal
Stichting Amputatie Voetbalteam Nederland, de (nationale) voetbalploeg voor mensen die willen voetballen ondanks een amputatie, bestaat sinds 2017. De afgelopen jaren kwamen de twaalf leden, afkomstig uit het gehele land, wekelijks op zondagmorgen op een veldje in de regio Utrecht samen om daar te trainen. Vanaf 2019 steunen PSV en de PSV Foundation in samenwerking met Zwaluwe Jeugdactie, Uniek Sporten Zuid-Brabant en Eindhoven Sport hen om de naamsbekendheid van de sport te vergroten. Het team zal daardoor elke eerste woensdagavond van de maand trainen op de PSV Foundation Academy in Eindhoven.
Erkenning
Door de erkenning vanuit PSV mag de nationale voetbalploeg met ingang van seizoen 2019-2020 deelnemen aan de Europe League van het amputatievoetbal. Officiële wedstrijden met andere landen mogen de internationals vooralsnog niet afwerken in het shirt van het Nederlands elftal omdat de sport nog niet erkend is door de KNVB.
Breedte
De PSV Foundation investeert daarnaast direct in de breedte van de sport. Vanaf 16 januari 2019 is het mogelijk wekelijks aan amputatievoetbal te doen bij PSV. Geïnteresseerden kunnen zich via onderstaande button aanmelden voor trainingen op de PSV Foundation Academy. Deze vinden wekelijk plaats op woensdag van 18.00 tot 19.30 uur.
De sport
Een wedstrijd amputatievoetbal duurt twee keer 25 minuten en wordt gespeeld tussen twee teams van zeven spelers (inclusief keeper). Een veldspeler mist (een deel van) een been en beweegt zich voort op krukken. Een keeper mist (een deel van) een arm en blijft in zijn doelgebied. Om de wedstrijd eerlijk te laten verlopen zijn de spelers alleen geoorloofd hun goedwerkende ledenmaten te gebruiken. Krukken mogen daarom alleen gebruikt worden om voort te bewegen.