Vrijheid | PSV - N.E.C. in teken van de bevrijding van Eindhoven

Vrijheid | PSV - N.E.C. in teken van de bevrijding van Eindhoven
2 min
PSV1

PSV staat tijdens het duel met N.E.C. stil bij tachtig jaar bevrijding van Eindhoven. De club besteedt rond het treffen met N.E.C. op verschillende manieren aandacht aan de bevrijding. Zo speelt de hoofdmacht in een aangepast shirt en vertellen we online verhalen over de club en stad in oorlogstijd.

Op 12 september 1944 steken geallieerden voor het eerst de grens tussen België en Zuid-Limburg over en begint de bevrijding van Nederland. De eerste dorpen die nooit meer onder Duitse heerschappij zullen vallen, zijn Mesch en Eijsden. Twee dagen daarna wordt ook Maastricht bevrijd. Op 18 september, zes dagen na de eerste heroveringen op de nazi’s, bevrijdt de 101e Luchtlandingsdivisie Eindhoven als onderdeel van Operatie Market Garden. Deze operatie, die op 17 september begon, was een grootschalige luchtlandingsoperatie die erop gericht was strategische bruggen over de rivieren in Nederland te veroveren, met als doel om snel door te stoten naar het Ruhrgebied in Duitsland.

Omdat PSV veel belang hecht aan het bewustzijn binnen de eigen achterban over de waarde van vrijheid en de gruweldaden van de oorlog, staat de club extra stil bij de bevrijding. Er is rond PSV N.E.C. extra aandacht voor de verhalen van Eindhovenaren tijdens de oorlog en op de wedstrijdshirts staat een speciale tekst, gewijd aan de gebeurtenissen van die tijd. Opdat we niet vergeten, lering blijven trekken uit het verleden en bovenal de bevrijders eren.