PSV staat tijdens het duel met N.E.C. Nijmegen stil bij tachtig jaar bevrijding van Eindhoven. De club besteedt rond het treffen met N.E.C. op verschillende manieren aandacht aan de bevrijding. Zo vertellen we online verhalen over de club en stad in oorlogstijd. Deel 2 gaat over PSV'ers die niet meer terugkeerden.
Na de bevrijding was PSV niet meer de oude; leden kwamen om in de oorlog, maar ook helden stonden op
Als na de bevrijding van Zuid-Nederland in september 1944 de balans kan worden opgemaakt, blijkt dat ook een voetbalclub als PSV gehavend uit de oorlog is gekomen. In diverse teams zijn plekken vrijgevallen omdat spelers zijn omgekomen in kampen of door ander oorlogsgeweld. Er zijn echter ook helden opgestaan.
Het dagelijks leven wordt na de Duitse inval ook in Eindhoven zo goed en kwaad als dat kan vervolgd. Zo ook op sportgebied. Bij PSV gaat het voetbal tijdens de oorlogsjaren gewoon door, hoewel van een ‘normale’ situatie geen sprake meer is.
Omgekomen leden, een razzia, bommen die neerkomen op het sportpark, Duitse vorderingen en leden in het verzet; de oorlogsgeschiedenis van PSV is groter dan werd aangenomen, maar ook deels in de vergetelheid geraakt.
De rest van het artikel, dat is geschreven door Joris Kaper, vind je op de website van het Eindhovens Dagblad. Joris brengt in april 2025 een boek uit over PSV in de Tweede Wereldoorlog. Je kan hem ook vinden op Instagram, Facebook en X.