Uitgelicht | Opstelling Arsenal op vier positites een vraagteken

Uitgelicht | Opstelling Arsenal op vier positites een vraagteken
3 min
PSV1

PSV trapt de groepsfase van de UEFA Champions League woensdagavond af met een bezoek aan het Emirates Stadium. Daar treft het in Arsenal een ploeg die vorig jaar lang op poleposition lag voor het Engelse landskampioenschap. Een overzicht van de eerste tegenstander in de poule.

Dit jaar beschikt trainer Mikel Arteta wederom over een selectie die het regerend landskampioen Manchester City het vuur aan de schenen legt. In de eerste vijf wedstrijden van het seizoen wisten de ‘Gunners’ vier keer te winnen. Onder andere het Manchester United van Erik ten Hag moesten in de Londenaren hun meerdere erkennen. (3-1). 

Keeper
Aaron Ramsdale geldt al even als de vaste doelman, maar daar is mogelijk verandering in gekomen. Tegen Everton kreeg David Raya het vertrouwen van de trainer. Met een clean sheet in zijn eerste wedstrijd is het plotseling niet meer zeker wie er woensdagavond onder de lat staat.

Defensie
Trainer Mikel Arteta kiest doorgaans voor een 4-3-3 formatie - al pakt dat in werkelijkheid heel anders uit. Er staan namelijk geen ‘traditionele’ vleugelverdedigers opgesteld. Op links stelt de Spanjaard met Ben White een centrale verdediger op. Aan de andere kant is voormalig PSV’er Oleksandr Zinchenko een vaste clique. In balbezit schuift een van de twee vaak door naar het middenveld. Dan vormen centrale verdedigers Gabriel Magalhães en William Saliba een driemansdefensie met de overgebleven back.

Het bericht gaat verder onder de foto.

Middenveld
Met Kai Havertz en Declan Rice investeerde Arsenal deze zomer flink in het middenveld. Vooral de defensief ingestelde Rice maakte een zachte landing. De vervanger van Granit Xhaka krijgt steevast het vertrouwen van Mikel Arteta. Een linie naar voren begon Arsenal het seizoen op rechts met aanvoerder Martin Ødegaard en links met de Duitse Havertz. Het zeer de vraag of Havertz tegen PSV in de basis begint. In zijn eerste vijf duels was hij niet één keer betrokken bij een doelpunt. Tegen Everton kreeg Fábio Vieira dan ook de voorkeur. 

Aanval 
Voorin vind je het bewijs dat Arsenal over een goede jeugdopleiding beschikt. In de spits houdt de 24-jarige Eddie Nketiah vooralsnog Gabriel Jesus op de bank. De kans bestaat dat Arteta in de UEFA Champions League voor meer ervaring kiest en de keuse alsnog op Jesus valt. Op de rechterflank hoeft hij in ieder geval niet te twijfelen. Met Bukayo Saka beschikt de oefenmeester over een van de grootste talenten van het mondiale voetbal. Dat de jeugdige linksvoor Gabriel Martinelli géén product is van Hale End Academy, maakt hem niet minder dreigend. Toch is het nog maar de vraag of de Braziliaan woensdagavond speelt. Hij viel dit weekend geblesseerd uit. Zijn vervanger, Leandro Trossard, scoorde overigens wel de winnende goal. 

Vorm
Op zondag nam Arsenal het in Liverpool op tegen Everton. Met voormalig PSV’er Jarrad Branthwaite in de gelederen moesten de 'Toffees’ het afleggen. Invaller Leandro Trossard maakte in de 69e minuut de enige en dus winnende goal van de wedstrijd. De Belg scoorde uit een indirecte vrije trap, die na een aantal pass-combinaties bij hem terechtkwam. 

Everton 1-0 winst | Manchester United 3-1 winst | Fulham 2-2 gelijkspel | Crystal Palace 1-0 winst | Nottingham Forest 2-1 winst.