PSV verblijft sinds woensdag in Sint-Petersburg, de stad waar donderdag om 18.00 uur Nederlandse tijd de return tegen FC Zenit in de UEFA Europa League wordt gespeeld. In 1703 werd de stad gesticht door de Tsaar Peter de Grote. Sindsdien heeft Sint-Petersburg meerdere namen gehad en is het jarenlang de hoofdstad geweest.
Westerse ideeën
Bij het ontwerpen van de stad baseerde Peter de Grote zich op West-Europese landen. Sint-Petersburg bevat bijvoorbeeld tal van grachtengordels, die zijn geïnspireerd op de plattegrond van Amsterdam. De naam Sint-Petersburg komt van de apostel Petrus, beschermheilige van de stad.
Ingrijpende veranderingen
Kenmerkend voor Sint-Petersburg is dat het periodes wel en niet de hoofdstad van het land is geweest, maar ook meerdere namen heeft gehad. Van 1703 tot 1728 was Sint-Petersburg de hoofdstad van het Russisch Keizerrijk en in de periode 1732 tot 1918 opnieuw. Vanaf 1914, het jaar van het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd de noordwestelijk gelegen Russische stad ook wel Petrograd genoemd. Dat duurde slechts tien jaar, daarna ging Sint-Petersburg door het leven als Leningrad, naar de overleden Vladimir Lenin, de vroegere leider van de Sovjet-Unie.
Bezienswaardigheden
De dochter van Peter de Grote, Elizabeth, ging na de dood van haar vader door met het bouwen van sierlijke gebouwen in de stad. Zo stichtte ze onder meer het Winterpaleis, waar nu het wereldberoemde museum de Hermitage in gevestigd is. Hier zijn miljoenen pronkstukken uit het verleden te bewonderen. Peter de Grote was een echte kunstverzamelaar, maar ook Catharina II haalde verschillende schilderijen naar Sint-Petersburg. Deze zijn nu allemaal te zien in de Hermitage, een van de grootste musea ter wereld en de meest bezochte bezienswaardigheid van de stad.
Oorlogsschip Aurora
Behalve dat de stad rijk is aan cultuur, heeft Sint-Petersburg ook een grote rol gespeeld in de politieke geschiedenis van het land. Het Winterpaleis staat in groot verband met de Aurora, een groot oorlogschip dat voor altijd in de haven van Sint-Petersburg ligt. Het oorlogsvaartuig loste op 25 januari 1917 het schot als startsein voor het bestormen van het Winterpaleis tijdens de Russische Revolutie. Ook in de Tweede Wereldoorlog speelde het schip een rol. De zware wapens werden destijds van de boot gehaald en ingezet tegen de nazi’s. Het schip overleefde de oorlog niet, maar werd later gerestaureerd als aandenken aan de oorlog en is sinds 1956 een museum.
Zenit, trots van de stad
Naast kunst, cultuur en historisch belang is voetbal ook een grote factor. In 1925 werd Zenit club opgericht door arbeiders van een metaalfabriek, die de club Krasnaja Zarja noemden. Net als de stad kende de club veel naamsveranderingen. Sinds 1991 heet de vereniging weer Zenit St. Petersburg. De trots van de stad behaalde meerdere prijzen en werd in Rusland in 2007, 2010 en 2012 landskampioen. Europese successen behaalde de club onder leiding van voormalig PSV-trainer Dick Advocaat. Hij won in 2008 de UEFA Cup en pakte vervolgens ook de Europese Supercup met FC Zenit. Momenteel staat Zenit er goed voor om kampioen te worden, het staat zeven punten voor op CSKA Moskou. De Russische competitie wordt volgende maand hervat.