PLIC | ‘Als je zo ver gekomen bent, moet je er vol voor gaan’

PLIC | ‘Als je zo ver gekomen bent, moet je er vol voor gaan’
4 min
Jong

Jong PSV reist deze week af naar Engeland voor de halve finale van de Premier League International Cup. In dat duel is West Ham United O21 de tegenstander. Trainer Wil Boessen blikt vooruit op het treffen en benadrukt dat er in deze fase van het toernooi nog maar één doel is: de eindzege pakken.

Het is niet de eerste keer dat Jong PSV West Ham United treft in de PLIC. In 2022 eindigde een onderlinge ontmoeting in een 5-0 zege voor Jong PSV. Dat duel geeft geen voorsprong in de halve finale, benadrukt Boessen. “Het is altijd moeilijk in te schatten hoe een tegenstander voor de dag komt. Wij zijn een seizoen verder, maar dat geldt voor hen natuurlijk ook.”

Eigen spel
De trainer van de beloften is ook niet van plan het eigen wedstrijdplan te laten beïnvloeden door de tegenstander. “Je moet altijd vanuit je eigen krachten redeneren en daar je voordeel uit gaan halen, ook tegen ploegen in een ander systeem. Aan het systeem verandert weinig, hooguit de poppetjes die op het veld staan. Wij hanteren altijd hetzelfde strijdplan, aanvallend verdedigen en focussen op omschakelmomenten.”

Voordelen
Boessen vertelt dat deelname aan de Keuken Kampioen Divisie voordelen biedt tijdens de PLIC. “Onze jongens kunnen op jonge leeftijd ervaring opdoen, vooral op fysiek gebied. Dat neem je mee naar Engeland, omdat je daar ineens wedstrijden speelt tegen leeftijdsgenoten. Daarin merken wij, net als vorig seizoen, dat ons tempo nét iets hoger ligt en dat wij het langer vol kunnen houden dan de rest. Daar halen wij ons voordeel uit, iedere keer weer.”

Het is echter geen vanzelfsprekendheid dat je winnend van het veld stapt, maakt hij kenbaar. “Uiteindelijk moet je spel wél van hoog tempo zijn. Ook fysiek moeten we héél goed zijn. Dat is vaak al beter dan de Engelse ploegen, terwijl dat hun speelstijl is. Wij moeten dat weten vol te houden en dat is van wezenlijk belang.”

Duidelijk doel
Vrijdagavond speelde Jong PSV nog op Velsen-Zuid tegen Telstar en vier dagen later verschijnt het aan de aftrap op Victoria Road. "Als wij geen PLIC-duel hebben, spelen we vaak een doordeweekse oefenwedstrijd tegen teams uit de Eredivisie of Duitse Bundesliga. Wij moeten dat doen, omdat de jongens moeten leren om continu aan te staan en te focussen. Ze moeten fysiek kunnen dealen met meerdere wedstrijden op hoog niveau.”

Over het doel laat Boessen ook geen twijfel bestaan: de titel prolongeren. “Titeldruk ontstaat vanzelf. Dat is uiteindelijk ook wat je nodig hebt. Zeker in de hoofden van de spelers, zodat zij met die druk leren omgaan. Het moeten winnen van een halve finale om de finale te halen, is ontzettend belangrijk. Zeker voor de mentale weerbaarheid. In dit soort wedstrijden wil je altijd winnen. Ontwikkelen is van groot belang, maar als je zo ver bent gekomen, moet je er vol voor gaan.”

De selectie
Keepers
: Niek Schiks, Kjell Peersman.
Verdedigers: Emmanuel van de Blaak, Shurandy Sambo, Conrad Jaden Egan-Riley, Matteo Dams, Wessel Kuhn en Koen Jansen.
Middenvelders: Tygo Land, Mylian Jimenez, Dantaye Gilbert, Mohamed Nassoh, Richy Ledezma en Enzo Geerts.
Aanvallers
: Jevon Simons, Jesper Uneken, Emir Bars en Tay Abed.