Nieuws | PSV laat eigen fans thuis bij uitwedstrijd tegen Ajax

Nieuws | PSV laat eigen fans thuis bij uitwedstrijd tegen Ajax
3 min
PSV1

PSV neemt het op 2 november in de Johan Cruijff ArenA op tegen Ajax zonder de steun van de eigen supporters. PSV neemt dat besluit uit voorzorg om te voorkomen dat kwetsende spreekkoren de sfeer en de wedstrijd negatief beïnvloeden. Aanleiding zijn een aantal incidenten tijdens de laatste ontmoeting (1-1) in februari en een eerdere waarschuwing en sanctie vanuit de gemeente Amsterdam.

Voor beide clubs en ketenpartners geldt op het gebied van antisemitische leuzen een nultolerantie. Tegelijk bestaat de vrees dat een deel van de uitsupporters de verleiding niet kan weerstaan om de Amsterdamse rivaal onheus verbaal te bejegenen. Om dat in de toekomst te voorkomen rolt PSV een bewustwordingsprogramma uit, in samenwerking met maatschappelijke instanties en de eigen PSV Foundation. Het plan voorziet erin dat PSV bij de volgende uitwedstrijd tegen Ajax wel weer kan rekenen op de support van de eigen fans.

Op 18 september is het tachtig jaar geleden dat Eindhoven werd bevrijd. Door verhalen uit die tijd vanuit PSV-perspectief te vertellen, wil de club het historisch besef vergroten onder het deel van de aanhang dat zich in het verleden antisemitisch uitliet rond de wedstrijden tegen Ajax. Aangezien de uitwedstrijd al vrij vroeg in het seizoen geprogrammeerd is, verkiest PSV éénmalig naar de hoofdstad af te reizen zonder supporters. Op die manier kan het project goed op poten worden gezet en ook het beoogde effect worden gesorteerd. Mocht het in de Arena namelijk wél misgaan, dan dreigt vanuit Amsterdam een uitsupportersban van meerdere jaren.

Supportersvereniging betrokken in besluitvorming
Algemeen Directeur Marcel Brands van PSV betreurt het dat de landskampioen de steun van haar supporters moet ontberen in een belangrijke competitiewedstrijd én dat de goedwillende fans de dupe worden van de kwaadwillende. “Toch willen we nu krachtig uitspreken dat we dergelijke koren niet accepteren”, zegt Brands. “Onze supportersvereniging is betrokken in de besluitvorming. In Amsterdam wordt de verantwoordelijkheid die we nemen geprezen. Als iedereen in de spiegel durft te kijken, kunnen we de uitwassen samen aanpakken. We zagen bij het EK hoe voetbal verbroedert en een feest kan zijn. Dat is hoe het altijd zou moeten zijn.”