Nieuws | Minder incidenten in voetbalstadions in seizoen 2023-2024

Nieuws | Minder incidenten in voetbalstadions in seizoen 2023-2024
2 min
PSV1

Het aantal incidenten in voetbalstadions is in het seizoen 2023-2024 opnieuw gedaald. De aanklager betaald voetbal heeft in totaal 150 (voor)onderzoeken ingesteld naar wanordelijkheden, een daling van elf procent ten opzichte van het voorgaande seizoen. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van de Veiligheidsmonitor van de KNVB.

Voor het tweede seizoen op rij neemt het aantal incidenten rond wedstrijden in het betaald voetbal af. In 2023-2024 werden in Nederland 816 wedstrijden gespeeld. Bij 134 duels zag de onafhankelijke aanklager aanleiding om een (voor)onderzoek te starten. In 60 gevallen werden de zaken geseponeerd, omdat de betrokken clubs niets te verwijten viel, ook niet op het gebied van het opsporen van de daders.

Daders gestraft
PSV benadrukt dat elk incident er één te veel is. Samen met andere BVO’s, de KNVB en het openbaar ministerie zet de club zich volledig in om daders op te sporen en te straffen. Dat blijkt ook uit de cijfers: in totaal zijn 1008 stadionverboden uitgedeeld aan personen die voor ernstige verstoringen zorgden. Dit aantal is gedaald, in lijn met de afname van het aantal wanordelijkheden.

Daarnaast heeft de KNVB onder 16.000 supporters onderzoek gedaan naar hun ervaring met gastvrijheid en veiligheid in stadions. Supporters gaven de Eredivisie gemiddeld een 8,4 en de Keuken Kampioen Divisie een 8,1.

Om verdere verbeteringen te realiseren, blijven PSV en de KNVB zich inzetten om het aantal incidenten terug te dringen. Daarom presenteert de bond een routekaart met 50 maatregelen om het voetbal nog gastvrijer en veiliger te maken.