Jaarverslag | PSV boekt winst van tien miljoen euro en ziet eigen vermogen groeien tot niveau van voor coronacrisis

Jaarverslag | PSV boekt winst van tien miljoen euro en ziet eigen vermogen groeien tot niveau van voor coronacrisis
3 min
PSV1

Het seizoen waarin PSV haar 110-jarig bestaan en de 25e landstitel vierde is met bijna 10 miljoen euro winst en een stijging van het eigen vermogen naar meer dan 40 miljoen euro niet alleen sportief, maar ook financieel een succes geworden. Dat bleek vandaag bij de presentatie van het jaarverslag over het boekjaar 2023-2024.

Met de groei van het eigen vermogen naar meer dan 40 miljoen euro is PSV voor het eerst terug op het niveau van voor de coronacrisis. De financiële successen zijn vooral te danken aan de sportieve resultaten van PSV 1 in de UEFA Champions League, een recordomzet voor de merchandise- en commerciële afdeling en een steevast uitverkocht Philips Stadion. Met een omzetstijging van ruim 50% is een recordomzet van meer dan 152 miljoen euro gerealiseerd.

In het boekjaar 2023-2024 stegen de kosten naar bijna 141 miljoen euro. Dat is een stijging van 25 miljoen ten opzichte van het vorige boekjaar. Dat mag voor een belangrijk deel worden toegeschreven aan de personeelskosten als gevolg van de sportieve successen en daarnaast is er geïnvesteerd in de veiligheid in het Philips Stadion. Dit alles zorgt voor een positief operationeel resultaat van 11 miljoen euro.

Transferresultaat 
In 2023-2024 vierde PSV de 25e landstitel en won het voor de 14e keer de Johan Cruijff Schaal. De A-selectie was succesvol in de UEFA Champions League en brak meerdere nationale en clubrecords. PSV Vrouwen ontwikkelde zich verder en bereikte de finale van de Eredivisie Cup. Jong PSV haalde voor het tweede jaar op rij de finale van de Premier League International Cup, PSV O19 won de Otten Innovation Cup en diverse jeugdteams behaalden een kampioenschap.

De balans tussen de inkomsten uit vertrekkende spelers en de afschrijvingskosten op spelers is net zoals vorig jaar positief. PSV realiseert een transferresultaat van plus 2,7 miljoen euro. De verkopen van Xavi Simons en Ibrahim Sangaré in de zomer van 2023 en de verkoop van Yorbe Vertessen in de winter van 2024 zijn de grootste uitgaande transfers van het boekjaar. 

Prognose
Met de plaatsing voor de league phase van de UEFA Champions League 2024-2025 verwacht PSV een positief operationeel resultaat. De transfers van Jordan Teze en Jason van Duiven zijn onvoldoende om de totale afschrijvingskosten te dekken, waardoor er op dit moment nog sprake is van een negatief transferresultaat. De ambitie is om ook dit seizoen een netto winst te realiseren en het eigen vermogen verder te versterken.

De club bedankt de spelers, speelsters, jeugdspelers, technische staf, zakelijke partners en relaties, leveranciers, supporters, vrijwilligers, de RvC, het stichtingsbestuur, de Vereniging en de eigen medewerkers voor de inzet en bijdrage aan een zeer succesvol seizoen.

Download PSV Jaarverslag 2023-2024