Interview | 'Als we ons eigen niveau halen ben ik ervan overtuigd dat we gaan winnen'

Interview | 'Als we ons eigen niveau halen ben ik ervan overtuigd dat we gaan winnen'
4 min
Vrouwen

Roeland ten Berge treedt dit weekend met PSV Vrouwen aan tegen de club waar hij vijf jaar coach van is geweest: sc Heerenveen. Een weerzien met veel oude bekenden verwacht hij niet. Wel wil hij een vervolg zien op de goede eerste helft tegen FC Twente en aast hij op revanche na de bekeruitschakeling van vorig seizoen.

Ben je tevreden over vorig seizoen?
"Zeker, we hebben een goed seizoen gedraaid, met een nieuwe, aanvallende en dominante speelwijze. We werden gedurende het seizoen steeds beter, waardoor we de derde plek hebben behaald. Ook hebben we nog meegedaan om de Eredivisie Cup, die we helaas nipt hebben verloren in de finale."

Wat verwacht je van het aankomende seizoen?
"We zijn goed begonnen. Het gelijke spel tegen FC Twente zegt ons dat we op de goede weg zijn. Vorig seizoen zijn we weliswaar derde geworden, maar het gat was nog steeds vijftien en dertien punten met respectievelijk FC Twente en AFC Ajax. Het is aan ons om dat gat dit seizoen te dichten."

Wat vond je van de voorbereiding?
"De voorbereiding was eigenlijk een beetje opgedeeld in twee blokken. In het eerste blok waren de A-internationals afwezig en tijdens het tweede blok waren vier speelsters in Colombia voor het WK O20. De selectie is daardoor bijna geen moment compleet geweest. Dat is niet optimaal, maar we hebben desondanks goede wedstrijden gespeeld. Tijdens het toernooi in Toulouse hadden we erg zware tegenstanders en ik denk dat we daar goed stand hebben gehouden. Dat is erg positief."

Hoe kijk jij terug op de wedstrijd tegen FC Twente?
"Vooral in de eerste helft speelden we erg goed. We creëerden veel kansen en waren absoluut de bovenliggende partij. De tweede helft begonnen we ook sterk, maar moesten we noodgedwongen wat aanpassingen doen. FC Twente ging ook anders voetballen, waardoor zij meer grip op de wedstrijd kregen. Al met al denk ik dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld waarin we misschien wel meer dan één punt verdienden."

FC Twente is ook dit jaar weer een van de favorieten voor de titel. Voelt dit gelijke spel dan ook als een bevestiging dat jullie daarin mee kunnen doen?
"Ja, dat denk ik wel. In de voorbereiding hebben we ook tegen goede tegenstanders gespeeld. Alleen zijn wedstrijden in de voorbereiding anders dan wedstrijden die er echt om gaan. Daarom was ik ook erg benieuwd waar we zouden staan ten opzichte van FC Twente. Als ik naar die wedstrijd kijk, vind ik dat we er goed voor staan."

Wat verwacht je van sc Heerenveen?
"Ik kan daar weinig over zeggen. Ze zijn het seizoen begonnen met een nederlaag en een gelijkspel, maar daarin speelden ze wel aanvallend voetbal. Het kan zijn dat ze, net zoals vorig seizoen in de beker tegen ons, gaan inzakken. Toen hadden we het lastig met hun speelstijl en schakelden ze ons uit. Wij gaan in ieder geval uit van onze eigen kracht. Als we ons niveau halen, ben ik ervan overtuigd dat we gaan winnen."

Jouw oude werkgever, ken je er nog veel mensen en gaat dat helpen om ze te verslaan?
"Nee, dat denk ik niet. Er zijn daar nog maar een paar speelsters die ik ken, de rest is allemaal vertrokken. Er is veel veranderd sinds ik weg ben, dus ik denk niet dat we daar iets uit kunnen halen. We hebben wedstrijden van ze geanalyseerd, daar kunnen we wel iets mee."

Wil jij de wedstrijd volgen? Sc Heerenveen Vrouwen – PSV Vrouwen kijk je zondag 13 oktober om 12.15 uur live via ESPN 1.