Interlandvoetbal | Oranje doet goede zaken op WK O20 (v)

Interlandvoetbal | Oranje doet goede zaken op WK O20 (v)
2 min
Vrouwen

PSV Vrouwen Veerle Buurman, Fleur Stoit, Emma Frijns en Robine Lacroix hebben goede zaken gedaan op het WK O20 in Colombia. Ze wisten de eerste wedstrijd met 2-0 te winnen van Costa Rica. De Oranjeploeg hoopt dit WK hoge ogen te gooien. Het is pas de derde keer dat Oranje aan dit toernooi deelneemt. Bij het WK-debuut in 2018 bereikte Oranje de kwartfinale, waar het in 2022 verraste met een vierde plaats.

Voor PSV-verdedigster Veerle Buurman was het een extra mooie wedstrijd; ze maakte halverwege de eerste helft de openingstreffer. De eindstand kwam een kwartier voor tijd op het scorebord toen Eva Oude Elberink de tweede Nederlandse treffer binnenschoot.

Primeur
Dit WK introduceert de FIFA iets nieuws. In plaats van de VAR wordt er gebruik gemaakt van Video Support. Hierbij krijgen beide coaches twee mogelijkheden om een challenge in te zetten en de scheidsrechter naar het scherm te roepen. Dit mogen ze doen op momenten waarop zij denken te worden benadeeld. Het systeem is afgeleid van iets wat al langer gebruikt wordt in het hockey: de zogenoemde video-inzet. Wordt de challenge door de scheidsrechter geldig verklaard, dan behoud je hem. Blijkt de call daarentegen onjuist, dan verlies je de challenge en moet je het voor de rest van de wedstrijd met één minder doen.