Gouden Schoen van Gullit

Gouden Schoen van Gullit
2 min

Aftellend naar het jubileum verschijnt elke dag in het Eindhovens Dagblad een portret van een bijzondere PSV’er. Vandaag: Ruud Gullit. Lees hier zijn portret in de ‘Eregalerij’ van PSV. Als je de papieren krant scant met Layar komt de foto tot leven via een clip van PSV TV, die je uiteraard hier op PSV.nl ook kunt bekijken.

Na een magere periode besluit het bestuur van PSV de zaken anders aan te pakken. Ruud Gullit (geboren als Dil) en Erik Gerets, twee gedreven en niet op hun mondje gevallen spelers, geven de ploeg de juiste richting.

Topsportklimaat
De flair van Gullit pakt goed uit bij PSV. Er ontstaat een topsportklimaat waarin grote prestaties geleverd worden. Met 100 en 99 doelpunten beleeft PSV een enorm productieve periode. Gullit heeft met 24 en 22 doelpunten een belangrijk aandeel. Hij wordt in 1986 Voetballer van het jaar.

Nelson Mandela geëerd
In 1987 komt het tot een breuk tussen PSV en Gullit, voor wie in het buitenland het grote geld lonkt.Het wordt uiteindelijk AC Milan waar Gullit uitgroeit tot Europees en Wereldvoetballer van het jaar. De Gouden Schoen die hij voor die laatste prijs krijgt, staat tegenwoordig in Zuid-Afrika. Gullit overhandigt de onderscheiding in 1994 aan Nelson Mandela, de Zuid-Afrikaanse leider die door Gullit zeer wordt bewonderd. Na zijn loopbaan gaat hij aan de slag als trainer, maar dat heeft nog niet tot grote successen geleid.

<font color="#ff0000"><b>Paspoort</b></font color>
<b>Geboortedatum</b> 1 september 1962
<b>Geboorteplaats</b> Amsterdam
<b>Nationaliteit</b> Nederlandse
<b>Positie</b> Verdediger/middenvelder
<b>Bij PSV</b> van 1985 tot en met 1987
<b>Aantal competitiewedstrijden</b> 68
<b>Aantal competitiedoelpunten</b> 46