Alles Over | PSV voor het eerst sinds 2018-2019 in UEFA Champions League

Alles Over | PSV voor het eerst sinds 2018-2019 in UEFA Champions League
4 min
PSV1

Voor het eerst in vijf jaar speelt PSV weer in de groepsfase van de UEFA Champions League. De eerste wedstrijd wordt op woensdag gespeeld, op bezoek bij Arsenal FC. Vorig jaar speelden beide clubs ook tegen elkaar, toen trokken de Engelsen aan het langste eind. Verder zijn Europese uitslagen tussen de twee gebalanceerd.

Het is de vijfde keer dat Arsenal FC en PSV elkaar lootten in een Europese competitie. In de acht gespeelde wedstrijden won PSV twee keer, werd er drie keer afgefloten met een gelijkspel op het scorebord en ging de overwinning drie keer naar de club uit London. De laatste keer dat PSV een uitduel tegen een Engelse club in de UEFA Champions League won, is alweer even geleden. Op bezoek bij Newcastle United in het seizoen 1997-1998 nam PSV de drie punten terug naar Eindhoven na een 2-0 zege. Luc Nilis en Gilles de Bilde waren verantwoordelijk voor de doelpunten. 

Terug op het hoogste niveau
In 2018-2019 kwam PSV voor het laatst uit in het prestigieuze toernooi. De club eindigde toen op de vierde plek in zware poule, onder FC Barcelona, Internazionale en Tottenham Hotspur. De laatste UEFA Champions League ontmoeting met ‘the Gunners’ gaat terug naar het seizoen 2006-2007, in de eerste ronde van de knock-outfase. Onder leiding van huidig bondscoach Ronald Koeman, won PSV met 2-1 over twee wedstrijden. In Eindhoven nam Edison Méndez het enige doelpunt van de wedstrijd voor zijn rekening, in London werd het 1-1. 

Vorig seizoen
Verleden jaar nam PSV het nog op tegen Arsenal FC. De basiself van PSV bestond toen uit slechts een paar spelers die ook deze week afreizen naar Engeland. Alleen Walter Benítez, André Ramalho, Joey Veerman en Guus Til begonnen toen binnen de lijnen. De wedstrijd mondde uit in een 1-0 zege voor de thuisclub, door een doelpunt van de inmiddels vertrokken Granit Xhaka. In Eindhoven rechtte PSV haar rug, door met 2-0 te winnen op een magische avond in het Philips Stadion. Luuk en Joey tekenden toen voor de treffers. Beide clubs wisten te overwinteren, maar haalden het einde niet.

Het bericht gaat verder onder de foto.

Bijzondere statistiek
PSV heeft dit seizoen nog niet verloren. Datzelfde geldt voor de tegenstander van woensdag, wat alleen tegen Fulham FC geen overwinning wist te behalen (2-2). Voor de formatie van trainer Mikel Arteta, die vorig jaar 2e werd in de Premier League, was het seizoen 2016-2017 de laatste keer dat ze deelnamen aan het hoofdtoernooi. Ze overleefden de groepsfase, maar in de laatste 16 bleek FC Bayern München een maatje te groot.

Meeste Amerikanen
De selectie van PSV kent in Sergiño Dest, Ricardo Pepi en Malik Tillman maar liefst drie Amerikaanse spelers. Het is het hoogste aantal in de geschiedenis van de UEFA Champions League. Manchester United FC, FC Barcelona en Rangers FC deelden voorheen het record, bij alle drie kwamen ooit twee Amerikanen in actie in één seizoen.  

Bekend gezicht
Met Oekraïner Oleksandr Zinchenko in de selectie neemt PSV het op tegen een oude bekende. ‘Zina’ kwam in 2016-2017 op huurbasis over van Manchester City, toen nog als vleugelaanvaller annex middenvelder. Hij speelde zeventien wedstrijden voor PSV 1, waaronder ook een paar in de UEFA Champions League. Als linksback is hij nu een vaste waarde onder Arsenal-trainer Mikel Arteta.