Alles over | PSV laatste jaren ijzersterk in Alkmaar

Alles over | PSV laatste jaren ijzersterk in Alkmaar
3 min
PSV1

PSV gaat komend weekend op bezoek bij AZ. Op basis van de stand is dit de eerste echte topwedstrijd voor PSV in de Eredivisie. Ook het verleden wijst erop dat PSV een zware klus te wachten staat: van de laatste tien Eredivisiewedstrijden tegen AZ won PSV er vier en verloor het zes. Positief is wel dat in de afgelopen drie wedstrijden de punten allemaal mee naar Eindhoven gingen.

De vorige wedstrijd in Alkmaar was een van de beste wedstrijden van het seizoen. Luuk de Jong, Ismael Saibari en Sergiño Dest scoorden alle drie binnen het eerste kwartier. In de tweede helft besliste Luuk de Jong de eindstand met zijn tweede doelpunt. Een jaar eerder was Xavi Simons de held voor PSV, toen hij in de absolute slotfase de winnende goal maakte. In totaal won PSV 54 keer van AZ, tegenover 23 verliespartijen en 14 gelijke spelen. De laatste keer dat beide teams gelijk speelden, was op 2 mei 2010, 27 wedstrijden geleden. Opvallend is dat huidige AZ-trainer Maarten Martens toen nog in de basis stond. 

Peter Bosz 
Ook voor Peter Bosz is AZ een lastige tegenstander. De coach verloor alleen vaker van PSV (13 keer) dan van AZ (11 keer). Echter, zijn laatste drie duels tegen de Alkmaarders wist hij wel te winnen. Sinds zijn aantreden bij PSV heeft Bosz in de Eredivisie slechts één keer verloren, namelijk op 30 maart 2024 met 3-1 tegen NEC. 

Luuk de Jong 
Met zijn twee doelpunten in het AFAS Stadion vorig seizoen staat Luuk de Jong nu op acht treffers in dat stadion. Geen enkele speler scoorde zoveel Eredivisie-doelpunten tegen AZ in hun eigen stadion als hij. Sterker nog, van de huidige AZ-spelers maakte alleen Sven Mijnans daar evenveel doelpunten (9) als Luuk. AZ is over het algemeen een favoriete tegenstander van De Jong. Alleen tegen PEC Zwolle (17 doelpunten) scoorde hij vaker dan tegen AZ (13 doelpunten). 

Stand 
AZ begon het seizoen sterk met vijf overwinningen en één gelijkspel in de eerste zes wedstrijden. In de laatste twee wedstrijden stokte die vorm echter, met thuisnederlagen tegen FC Utrecht en een uitnederlaag bij Fortuna Sittard. Hierdoor staat AZ nu derde, achter koploper PSV en FC Utrecht. PSV heeft dit seizoen, net als vorig jaar na acht wedstrijden, nog geen punten laten liggen. Vorig seizoen evenaarde PSV het record met zeventien overwinningen op rij, maar dat is nu nog ver weg.